Een keuze voor Nederlands erfrecht is geen keuze voor Nederlandse erfbelasting

Steeds meer Nederlanders in Frankrijk zijn op de hoogte van het feit dat je vanaf 17 augustus 2015 kunt kiezen voor toepassing van Nederlands erfrecht op je nalatenschap. Door deze rechtskeuze zal, ondanks het feit dat je in Frankrijk woont, altijd Nederlands erfrecht van toepassing zijn.

Waar men vaak niet bij stilstaat is dat een keuze voor het Nederlands erfrecht, niet betekent dat je dan ook kiest voor Nederlandse erfbelasting. Voor successierechten en erfbelasting is er geen verordening vanuit Europa vastgesteld, zodat ieder land nog steeds zijn of haar eigen belastingregels van toepassing verklaart.

En dat kan betekenen dat je erfgenamen, ondanks het feit dat je hebt gekozen voor Nederlands erfrecht op je nalatenschap, ook in Frankrijk successierechten verschuldigd kunnen zijn!

Een praktijkvoorbeeld

Daar kwamen de erfgenamen van Cor van den Broek op pijnlijke wijze achter.

Cor van den Broek woonde al meer dan 20 jaar in Frankrijk. Zijn bezit bestond uit een woning in Frankrijk met een waarde van € 150.000,00 met daarop een bescheiden hypotheek van € 45.000,00. Daarnaast had hij nog een betaalrekening in Nederland met daarop een klein bedrag voor onvoorziene kosten.

Toen bleek dat hij niet lang meer te leven zou hebben, besloot hij terug te keren naar Nederland en zich hier te laten inschrijven. De woning in Frankrijk werd te koop gezet.

Omdat zijn gewenste erfgenamen (zijn broer en nichtje) in Nederland woonden, besloot Cor bij een Nederlandse notaris een testament te maken. Op advies van de Nederlandse notaris nam hij voor de zekerheid een rechtskeuze op voor Nederlands erfrecht, je kunt immers nooit weten. Daarnaast benoemde hij zijn broer en nichtje tot enige erfgenamen en kreeg een petekind een geldbedrag van € 20.000,00, gewoon als gebaar.

Cor heeft de woning in Frankrijk nog zelf kunnen verkopen bij de Franse notaris, maar overleed een paar dagen later. Een paar dagen na het overlijden stort de Franse notaris de opbrengst van het huis op de Franse bankrekening.

Nederlands erfrecht

Niets te regelen in Frankrijk?

De broer van Cor en zijn dochter namen met mij contact op over de verdere afwikkeling van de erfenis met de mededeling dat “alles via Nederlands recht zou lopen” en dat er in Frankrijk, behalve het opheffen van de bankrekening, niets meer te regelen zou zijn.

Ik moest hen echter uit de droom helpen. Omdat Cor nog steeds bezittingen had in Frankrijk, zal over deze bezittingen in Frankrijk successierecht moeten worden betaald. En omdat de Franse notaris, in tegenstelling tot de wens van Cor, het geld op een Franse bankrekening had gestort, zal praktisch het hele vermogen ook in Frankrijk belast gaan worden. Dit naast de Nederlandse erfbelasting die betaald moet worden omdat Cor Nederlands ingezetene was.

Dubbele betaling erfbelasting

Omdat in Frankrijk hogere tarieven gelden dan in Nederland (broer 45% en een nichtje 55%), zal een fors deel van de erfenis moeten worden afgestaan aan de Franse belastingdienst. Van het netto-saldo van de erfenis, €105.000,00, zal, rekening houdend met de Franse vrijstellingen, nog maar iets meer dan de helft overblijven, waarvan ook nog €20.000,00 naar het petekind gaat.

Een schrale troost: in Nederland kan een tegemoetkoming worden gevraagd in de te betalen erfbelasting vanwege het Besluit ter voorkoming van dubbele heffing. Behalve natuurlijk voor het petekind. Hij betaalt alleen in Nederland over zijn verkrijging en wel naar een tarief van “maar” 30%.

Nederlands erfbelasting

Neem contact met ons op

Wij spreken de taal, kennen de wetten en begrijpen de cultuur

Wordt teruggebeld door Frankrijknotaris.nl

Feestdagen

Ons kantoor is gesloten van 23 december 2023 tot en met 7 januari 2024.

Wordt teruggebeld door Frankrijknotaris.nl

Bel mij terug

Wilt u door een van onze medewerkers gebeld worden? Vul dan onderstaand formulier in en er wordt zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.