skip to Main Content
  Onderdeel van van Gogh notarissen & adviseurs
Franse Notarissen Zijn Nog Niet Klaar Voor De Internationalisering Van HUN Erfrecht

Franse notarissen zijn nog niet klaar voor de internationalisering van HUN erfrecht

Begin september jongstleden was ik aanwezig op de “Université du Notariat”, een vijf-daags seminar met cursussen op allerlei vakgebieden, gegeven door de top van Franse docenten.

Dit jaar met zo’n 550 Franse notarissen in de inspirerende omgeving van Disneyland Parijs. Zelf volgde ik de cursussen op het gebied van internationaal privaatrecht en de Europese Erfrechtverordening en kreeg wederom de bevestiging van de ervaringen van mijn cliënten en mijn eigen ervaring: Franse notarissen zijn nog niet klaar voor de  internationalisering van HUN erfrecht.

 

Als enige Nederlandse notaris verwachtte ik allerhande vragen over ons “langstlevende erfrecht”, waar Franse notaris doorgaans erg veel moeite mee hebben (hoe kun je nu je eigen kinderen onterven ten gunste van je echtgeno(o)t(e), immers kinderen, dat is toch eigen bloed?) Maar nee, je kon er de klok op gelijk zetten, toen ik mezelf voorstelde als Nederlandse notaris, waren de vragen altijd: “jullie hebben toch vrije tarieven, hoe erg is dat? Klopt het dat er notarissen hebben moeten stoppen? Klopt het dat jullie tarieven laag zijn? Klopt het dat er bij jullie hevige concurrentie bestaat tussen notarissen onderling?”

 

Ik kon hen niet geruststellen en alleen maar aangeven dat ook zij door dezelfde fase zullen moeten als waar wij als Nederlandse notarissen doorheen zijn gegaan. Dat pas sinds de laatste jaren de markt aan het stabiliseren is en dat er een generatie notarissen overheen zal gaan voordat het systeem van vrije vestiging en tarieven zich zal settelen.

 

Ook in Frankrijk zijn namelijk hervormingen aangekondigd op het gebied van de vrije marktwerking en de deregulering door de overheid van de tarieven en het vestigingsbeleid. En dit maakt dat Franse notarissen als de dood zijn voor “Nederlandse toestanden”.

Vandaar dat onder de overgrote meerderheid van de Franse notarissen het sentiment heerst om vast te houden aan wat er is en ten aanzien van bijvoorbeeld de Europese erfrechtverordening niet te denken in kansen, maar vooral in Beren op de weg.

 

Een Franse collega vroeg letterlijk aan me waarom de Europese erfrechtverordening nodig was. Waarom kan het niet blijven zoals het is, dat is toch veel makkelijker? Ieder land kan toch gewoon zijn eigen erfrecht blijven toepassen?

 

Op dat moment wist ik het. Het is natuurlijk een enorme stap vooruit dat Nederlanders die in Frankrijk wonen kunnen kiezen voor “hun” erfrecht, maar zolang de meeste Franse notarissen in hun hoofd vooral bezig zijn met vasthouden aan het verleden, zal het voor hen een heel karwei worden om hun Franse notaris te overtuigen van het feit dat hij hun Nederlandse testament echt zal moeten toepassen.

 

auteur: Frankrijkspecialiste mw. mr. Monique Rombouts, notaris bij van Gogh notarissen & adviseurs

 

error: Content is protected !!
Back To Top